Tagtik

'Symptomen van verkoudheid? Laat je testen op corona!'

Zowel Erika Vlieghe als Marc Van Ranst roepen de Belgen op om zich bij de minste symptomen die wijzen op een verkoudheid, ook te laten testen op het coronavirus.

“Je mag niet meer voor jezelf de conclusie trekken: dit is maar een simpele verkoudheid, dit is geen corona. Veel meer dan bij de vorige varianten wijzen verkoudheidssymptomen al op een mogelijke coronabesmetting met de omikronvariant. Omikron nestelt zich namelijk in de receptoren van de bovenste luchtwegen (neus en keel). Daardoor lijkt het meer op een verkoudheid dan delta, die zich eerder diep in de longen nestelt”, verklaart viroloog Marc Van Ranst zijn oproep in Het Nieuwsblad.

“Ik begrijp dat het voor mensen niet altijd makkelijk is om te bepalen vanaf welk symptoom je je moet (laten) testen. Maar wees vanaf nu maar niet bang om de lat echt laag te leggen. En dat er daar veel negatieve tests zullen tussenzitten, is niet erg. Zo lang we maar zoveel als mogelijk – onder andere dankzij testen – de verspreiding van omikron kunnen tegengaan”, stelt Erika Vlieghe in Het Nieuwsblad.

Wanneer je positief test op een zelfttest, onderga je vervolgens een PCR-test om volledig zeker te zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren