Tagtik

Top 10 van Europese steden die het meest overspoeld worden door toeristen

Europa loopt over van rijkdom. De flamboyante cultuur, unieke geschiedenis en adembenemende landschappen trekken reizigers van over de hele wereld aan. En hoewel toerisme ongetwijfeld de economie stimuleert, kan het ook snel verstikkend werken. Liefhebbers van citytrips weten dit maar al te goed: in sommige steden heerst tijdens het hoogseizoen een ongekende drukte, waardoor er weinig ruimte overblijft voor rust en stilte. 

Maar welke Europese steden hebben last van overtoerisme? Betoverende plekken om te vermijden tijdens het toeristenseizoen? 

Het Holidu-onderzoek 
Op basis van gegevens van Euromonitor International (een marktonderzoeksbureau) heeft het Britse bedrijf Holidu, een boekingsportaal voor vakantieverhuur, de Europese steden met het hoogste aantal toeristen per inwoner uitgelicht. "Prachtige plaatsen die in het hoogseizoen helaas overspoeld worden door de drukte". In zijn studie analyseert Holidu het aantal aankomsten in 2023 in verhouding tot de bevolking van de stad. "De uiteindelijke ranglijst rangschikt elke stad van hoog naar laag op basis van het aantal toeristen per inwoner, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de steden die de meeste toeristen verwelkomen." Alle steden in Rusland en Oekraïne zijn uit de ranglijst verwijderd.

Ontdek de Top 10 van steden die het meest te lijden hebben onder overtoerisme

Met 27,42 toeristen per inwoner blijft Dubrovnik in Kroatië ruim aan kop. Daarna volgen Rhodos (Griekenland) en Venetië (Italië), met respectievelijk 26,33 en 21,26 toeristen per inwoner.  

Heraklion (Griekenland), Firenze (Italië), Reykjavik (IJsland), Amsterdam (Nederland), Lissabon (Portugal), Porto (Portugal) en Dublin (Ierland) maken de top 10 compleet.

Verrassend genoeg haalt Parijs (Frankrijk), met 7,24 toeristen per hoofd van de bevolking, de top 10 niet eens. En hoewel Brugge (België) in de vorige ranglijst van Holidu in de top 3 stond, is de stad van het podium gevallen en staat nu op de 14e plaats, een rustige positie met 'slechts' 6,65 toeristen per inwoner. 

(FVDV and AsD for Tagtik/EVG/Source: https://www.holidu.be/?locale=nl-NL- Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren