Tagtik

(UPDATE) "Alle maatregelen lossen en zonder vaccins? 4.500 extra coronadoden in België"

Als alle coronamaatregelen plots zouden worden gelost en geen vaccins meer zouden worden toegediend, zou dat in Europa zorgen voor 300.000 bijkomende coronadoden en zouden nog eens 1 miljoen mensen in het ziekenhuis terechtkomen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

De onderzoekers gingen daarvoor uit van een schatting van het aantal mensen zonder immuniteit die ernstig ziek zouden kunnen worden. Voor België kwamen ze op een cijfer van 4.500 bijkomende sterfgevallen en 15.000 extra hospitalisaties.

Volgens de cijfers van Sciensano kostte het coronavirus tot nu toe al het leven aan 26.669 mensen in België.

In Het Nieuwsblad uit biostatisticus Geert Molenberghs wel enkele bedenkingen bij het onderzoek dat nu nog de peer review moet doorstaan. Zo gaat het onderzoek uit van het ergste scenario en is het volgens Molenberghs onmogelijk dat alle beperkingen in één klap verdwijnen. Het onderzoek toont volgens de biostatisticus wel aan dat als de pandemie op zijn einde loopt, het toch nog altijd oppassen geblazen zal zijn.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Correctie: een vorige versie van dit artikel vertoonde een fout in de titel. Het gaat om 4.500 extra coronadoden in België en niet om 45.000 extra coronadoden.

Ook dit kan u interesseren