Tagtik

Van Gucht: "We hebben het coronavirus bij het nekvel, nu niet te snel lossen"

Viroloog Steven Van Gucht gaf dinsdagmiddag meer uitleg bij de evolutie van het coronavirus in België.

"We kunnen vandaag hoopvol nieuws brengen", stak Van Gucht van wal op de persconferentie van het crisiscentrum. "De besmettingen en ziekenhuisopnames blijven verder dalen, en de vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid. En het ziet er naar uit dat die dalende trend zich de komende dagen zal verderzetten. We hebben het coronavirus weer stevig bij het nekvel, nu is het een kwestie van niet te snel los te laten", klinkt het hoopvol bij de dalende cijfers.

"Het is bemoedigend dat het resultaat aan positieve tests al twee weken aan een stuk aan het dalen is. Twee weken geleden zaten we nog aan 10 procent, nu aan 7,3 procent positieve tests. Het Europese CDC beschouwt 4 procent als een relatief veilige waarde die toelaat op om een land groen in te kleuren op de reiskaart", stelt Van Gucht.

Ook de ziekenhuisbezetting daalt verder. "Aan het huidige tempo zouden we midden juni onder de 500 bezette bedden op intensieve zorg uitkomen", aldus Van Gucht. Momenteel zijn dat er nog 824. "Dat is een belangrijke richtwaarde voor verdere versoepelingen", benadrukt Van Gucht. Hij sluit niet uit dat de daling de komende weken versnelt “mits een goede opvolging van de maatregelen” en dat in combinatie met “de vooruitgang van de vaccinatie”.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren