Tagtik

Van Ranst: “Moeilijk te voorspellen”

De nieuwe strenge maatregelen die het Overlegcomité woensdag heeft ingevoerd, worden op verdeelde reactie onthaald in België.

Viroloog Marc Van Ranst analyseert of de strengere coronamaatregelen zullen aanslaan. “Het is heel moeilijk om te voorspellen of het pakket nieuwe coronamaatregelen zal volstaan, want op dit moment gaan de coronacurves steil omhoog”, zegt viroloog Marc Van Ranst in een reactie bij Het Nieuwsblad. Van Ranst heeft het over een “aanvaardbaar pakket”, al had hij graag de mondmaskerplicht nog iets strenger gezien. De virologen hadden immers een verplichting vanaf 9 jaar op tafel gelegd, maar uiteindelijk werd een compromis bereikt over een verplichting vanaf 10 jaar. Van Ranst vindt het ook een goed idee om de installatie van een CO2-meter in de klaslokalen te verplichten. “Dat is een verzuchting die al lang op tafel had moeten liggen. Ik hoop dan ook dat het nu om een echte verplichting gaat”, stelt hij in de Belgische pers. Of het totale pakket zal volstaan, is volgens Van Ranst nu echter moeilijk te voorspellen. Van Ranst kan de mening van Margot Cloet, topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, wel volgen, zegt hij in een reactie aan Belga. Cloet denkt dat de aangekondigde maatregelen waarschijnlijk onvoldoende zullen zijn om een kentering teweeg te brengen. “In de hospitalen heerst zenuwachtigheid, dus ik kan mevrouw Cloet begrijpen. Maar in de politiek moeten er compromissen gesloten worden”, benadrukt Van Ranst bij Belga.

De KU Leuven-viroloog hoopt daarnaast ook op een “stevige campagne” voor het stimuleren tot een derde prik tegen het virus in België. “De vaccins liggen er. Al moeten we hemel en aarde bewegen, de overheden moeten dit zo snel mogelijk realiseren.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - Belga - Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren