Tagtik

"Niet isoleren skitoeristen uit Italië geen inschattingsfout"

Uit een reportage van het één-programma Pano van woensdagavond blijkt dat veel van de eerste gevallen van een besmetting met het coronavirus terug te brengen zijn naar één hotel in Noord-Italië. Dat die skiërs niet na hun terugkeer zijn geïsoleerd is volgens Marc Van Ranst geen inschattingsfout geweest.

Achteraf gezien hadden de Belgische wintersporters in quarantaine geplaatst moeten zijn, zo gaf Van Ranst toe bij Belga. Op dat moment was er echter nog geen informatie over positieve gevallen in de skigebieden.

"De dichtste besmettingshaard was driehonderd kilometer daarvandaan. Moest je op basis van die info beslissen of ze het land niet binnen mochten? Dan kan er 'nee' geantwoord worden", aldus Van Ranst nog. Een inschattingsfout is er dus volgens hem niet gemaakt: "Het is pas een inschattingsfout als je het op basis van de info van dat moment anders had moeten doen."

In de reportage spreekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) van een algemene onderschatting van het virus: "Wetende dat we alleen konden bouwen op de kennis die er was van een nieuw virus waarvan eerst gezegd werd dat het een milde griep was. Het is net iets meer besmettelijk. Nu blijkt wel dat dat een onderschatting was."

(Fausto by Tagtik/Source: één, Belga, HLN/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren