Tagtik

Videogame voor Vlaamse jongeren met donkere gedachten

Het Vlaams Expertisecentrum Süicidepreventie ontwikkelde de videogame Silver, dat de geestelijke gezondheid van jongeren moet versterken.

De belangrijkste doodsoorzaak bij tieners tussen vijftien en negentien jaar oud is zelfdoding. Ook suïcidepogingen komen zeer vaak voor in deze leeftijdscategorie, vooral bij meisjes. Het Vlaams Expertise Centrum Suïcidepreventie (VLESP) wil jongeren daarom spelenderwijs weerbaarder maken. Het ontwikkelde daarom een game voor jongeren tussen twaalf en zestien jaar, om preventief in te spelen op de piek in suïcidale gedachten. Die treedt namelijk op rond de leeftijd van vijftien of zestien jaar.

In de game 'Silver' wordt er op een speelse manier gewerkt op twee vaardigheden: emotieregulatie en cognitieve coping. De game Silver dankt zijn naam aan het Engelse spreekwoord ‘Every cloud has a silver living’, waarin de boodschap zit dat elke tegenslag ook een positieve uitkomst kan hebben. Die les zit dan ook verweven doorheen het online spel. De gamende jongeren leren niet alleen emoties te herkennen, benoemen, begrijpen en ermee om te gaan, maar ontdekken ook hoe ze denkgewoontes kunnen herkennen en aanpakken.

Om de doelgroep goed te bereiken, wordt de game vooral via scholen verspreid. Zo testten tien Vlaamse scholen het spel al eens uit. Maar Silver is natuurlijk voor iedereen. Je kan de app gratis downloaden in de App Store of in de Google Play Store, en spelen op een smartphone of tablet.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook VLESP)

Ook dit kan u interesseren