Tagtik

Vrouwen meer getroffen door corona dan mannen?

Sinds het begin van de pandemie worden meer vrouwen tussen 20 en 49 jaar besmet met het coronavirus dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie, zo blijkt uit de resultaten van coronatests. In andere leeftijdscategorieën is er weinig verschil.

Experten achten het weinig waarschijnlijk dat er een biologische of genetische oorzaak is waarom vrouwen in die actieve leeftijdscategorie vatbaarder zijn voor het virus dan mannen. In tal van landen en in alle golven van coronabesmettingen is deze trend merkbaar.

Een verklaring kan zijn dat meer vrouwen werken in sectoren waar ze meer in contact komen met het virus dan mannen, zoals het onderwijs of de zorgsector. Volgens Catherine Linard, geografe en professor aan UNamur, is het ook mogelijk dat vrouwen eerder ongerust zijn en zich dus makkelijker laten testen, en dat zij meer sociale contacten hebben dan mannen.

Volgens Éric Muraille, bioloog en onderzoeker voor de ULB, worden mannen vaker zieker door een besmetting dan vrouwen: mannen vertonen niet alleen meer onderliggende aandoeningen, maar hebben ook een zwakker immuniteitssysteem dan vrouwen.

(Fausto by Tagtik/Source: L’Avenir/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren