Tagtik

Waar worden we nu eigenlijk besmet?

Uit de nieuwste maatregelen die het Overlegcomité nam in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus zouden we een idee kunnen krijgen van de plekken waar we het meest risico lopen om besmet te raken. De maatregelen richten zich immers vooral naar het nachtleven: discotheken gaan dicht, cafés en restaurants moeten zich aanpassen. Ook de concertsector en de indoorsportcompetities zijn getroffen door de nieuwe maatregelen.

Zijn er dan voor België cijfers over de plekken waar we het meeste kans maken om besmet te worden? In het wekelijks epidemiologische bulletin van 26 november 2021 van Sciensano staat vermeld dat "ongeveer 68,9 % van de gecontacteerde COVID-19 gevallen (aangeeft) niet te weten waar men de infectie heeft opgelopen".

Het gaat dus om de plaatsen die "de bevestigde COVID-19 gevallen aan het
contact center hebben doorgegeven als de locatie waar ze denken dat ze besmet te zijn" voor de periode van 15 november 2021 tot 21 november 2021.

"Alhoewel er kleine schommelingen zijn van week tot week, zijn de meest gerapporteerde plaatsen van vermoedelijke besmetting voor de periode van 15 november 2021 tot 21 november 2021, thuis (14,82 %), bij familie of vrienden (4,67 %), tijdens een tieneractiviteit (3,13 %) en op het werk (3,12 %)", zo staat in het bulletin te lezen.

In meer dan 3 op de 4 gevallen kon een besmet persoon niet aangeven door wie hij nu precies werd besmet. Indien er wel een waarschijnlijke bron van infectie kon worden genoemd ging het om een inwonend familielid (12,96 %), een niet-inwonend familielid (3,24 %), een klasgenoot (1,74 %), of een collega (1,73 %).

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano.be/ Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren