Tagtik

"We mochten niet communiceren van de minister"

Administrateur-generaal Henny De Baets, de topvrouw van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM, pleit voor een grondig onderzoek met volledige kennis van zaken door het Vlaams parlement.

"Het 3M-Oosterweel-dossier is een complex en multidisciplinair dossier. De samenleving heeft recht op de waarheid en op een volledig dossier", vraagt De Baets om transparantie. "In dit voor de burger essentieel debat is geen ruimte voor fragmentaire informatie, noch voor onoordeelkundige verdachtmakingen die een grondig onderzoek door het Vlaams parlement zouden kunnen bedreigen", klinkt het. "Ik betreur zeer dat er vandaag geen serene dialoog mogelijk is en dat de ene valse verdachtmaking na de andere tendentieuze insinuatie wordt verspreid. Afhankelijk van wie er zijn of haar voordeel mee kan doen, wordt er dagelijks, partieel of gekleurd gelekt, niet om de burger te informeren, maar wel om op de kap van een ander te scoren. Ik doe hier niet aan mee, mijn inhoudelijke communicatie ging steeds naar mijn minister, zoals het hoort", klinkt het in een persbericht.

Daarnaast legt De Baets uit waarom er in het verleden niet publiekelijk gewaarschuwd werd omtrent de problemen met 3M en de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. "De toenmalige ministeriële beslissing dat OVAM geen initiatief neemt inzake communicatie of erbij betrokken wordt omdat Lantis (toen BAM) zelf voldoende ervaring heeft met (bewoners)communicatie, hebben mijn medewerkers en ikzelf nageleefd. Dat was niet mijn beslissing, ook niet die van mijn medewerkers die op dit dossier hebben gewerkt." In 2017 was Joke Schauvliege (CD&V) de Vlaamse minister van Leefmilieu.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren