Tagtik

Wordt de dure PCR-test weldra gratis in België?

Wie komende zomer grote evenementen zal willen bijwonen in België, zal een coronapas moeten aanvragen. Woensdag zei MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès al dat het 'Covid Safe Ticket' waarmee vanaf 13 augustus festivals en andere massa-evenementen opnieuw moeten kunnen doorgaan, een tijdelijk en uitzonderlijk document moet blijven. Om te voorkomen dat zo’n pas mensen uitsluit, voegt het Belgisch Comité voor Bio-Ethiek er nog enkele voorwaarden aan toe.

Met een Covid Safe Ticket zullen bezoekers van evenementen over twee maanden moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent een negatieve PCR-test hebben afgelegd. Het wordt een eenmalig document, tijdelijk en uitzonderlijk, stelt Wilmès. Daarnaast wordt het ook onderscheiden van het Europese coronacertificaat, dat bedoeld is om reizen mogelijk te maken. Dat systeem zou ook langer in stand gehouden worden. De onderhandelingen op Europees niveau over dat certificaat lopen nog. Niet enkel een vaccinatie, maar ook een negatieve PCR-test geven recht op een Covid Safe Ticket.

Het Belgisch Comité voor Bio-Ethiek vindt dat de coronapas er enkel mag komen als de test gratis wordt. "Een coronapas is enkel te verantwoorden als de coronatests massaal, vlot en gratis toegankelijk zijn. We kunnen er ethisch geen vrede mee nemen dat mensen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, toch voor die pas zouden moeten betalen", aldus dokter Paul Cosyns, ondervoorzitter van het Comité, in Het Nieuwsblad. Daarnaast wil het Comité ook dat mensen die kunnen bewijzen immuun te zijn omdat ze zelf Covid-19 doorgemaakt hebben, ook een coronapas kunnen krijgen. Dit alles enkel voor de overgangsperiode die nu begint, en eindigt wanneer de hele samenleving gevaccineerd is. "Als epidemiologisch aan de voorwaarden voldaan is om de samenleving terug te openen, heeft de coronapas geen enkele zin meer", klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren