Tagtik

Wordt dit het natste jaar ooit in Nederland?

2023 lijkt goed op weg om het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906. Dat staat te lezen in een klimaatbericht van het KNMI.

De zomers worden droger, de winters worden natter, zo meldt het KNMI dat ook nog stelt dat het tegenwoordig gemiddeld meer regent dan vroeger.

"Januari, het voorjaar, juli-augustus en nu oktober-november kenden een natte periode met uitzonderlijk veel meer neerslag dan normaal", zo staat te lezen op de website van het KNMI. "De afgelopen natte weken zijn dramatisch voor veel boeren die door te natte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen."

Honderd jaar geleden viel er op een jaar zo'n 700 millimeter aan neerslag. "Tegenwoordig valt er gemiddeld rond 850 millimeter, een stijging van ongeveer 20 procent", luidt het. 

Het natste jaar sinds het begin van de metingen was 1998, met 1109 millimeter regenwater op een jaar. Voor 2023 komt de hoeveelheid neerslag naar verwachting uit op 1079 millimeter. "Maar als het in december ook natter dan normaal wordt zou 2023 wel eens het natste jaar tot nu toe kunnen worden", zo luidt de conclusie.

(HL/Source: KNMI.nl/Picture: Alicja on Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren