Tagtik

Wordt water duurder?

De huidige droogte brengt de watervoorziening nu al in de problemen en de zomer moet nog beginnen. De Vlaamse overheid denkt eraan om de prijs voor water bij te sturen, zo meldt De Tijd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd om na te gaan op welke manieren de tarieven voor de waterfactuur kan worden aangepast.

Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven, ziet meerdere mogelijkheden: "We kunnen gaan naar watertarieven die hoger liggen in droge periodes, om spaarzaamheid aan te moedigen. Je kan ook waterverbruik in de piekuren duurder maken om het verbruik beter te spreiden door de dag. Zo kan je vermijden dat distributieproblemen ontstaan omdat iedereen op hetzelfde moment zijn zwembad vult."

Korneel Rabaey, professor waterbeheer aan de UGent, denkt aan een tarifering die de zuinige consument beloont, waterverspilling ontmoedigt en het gebruik van regenwater bevordert: "Wie maar 50 liter verbruikt, zou dan maar de helft van de originele prijs betalen en wie 150 liter verbruikt, zou zijn waterprijs zien verdubbelen", zo meldt hij in de krant.

Door digitale watermeters te gebruiken die elke dag het waterverbruik doorsturen naar de watermaatschappijen, kan water duurder worden gemaakt bij droogtes of op warme dagen. Een aanpassing van de watertarieven komt er niet meteen aan, maar volgens Heyrman zal er nu wel sneller werk van worden gemaakt door de opeenvolging van enkele droge periodes.

(Fausto by Tagtik/Source: De Tijd/Picture: Belga)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren