Tagtik

Zakenman krijgt hogere boete voor bouwovertreding omdat hij… rijk is

Enkele bouwovertredingen komt een rijke Belgische zakenman duur te staan: van de rechter kreeg hij geen boete van 10.000 euro, maar van 160.000 euro omdat hij toch veel geld verdient.

De 64-jarige zakenman, Guido Dumarey, is een van de rijkste zakenmensen van België, met een vermogen van ruim 700 miljoen euro. In het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem liet hij een hoeve renoveren, maar daarbij maakte hij enkele bouwovertredingen.

De correctionele rechtbank van Gent veroordeelde hem vorige week 6 maanden cel, waarvan de helft effectief, en tot 160.000 euro boete en een dwangsom van 1.000 euro per dag dat hij de weilanden rond zijn hoeve niet herstelt in hun oorspronkelijke staat. Het openbaar ministerie had maar een boete van 10.000 euro geëist.

In het rechterlijk vonnis staat te lezen dat de rechter wel degelijk rekening hield met zijn financiële status voor het bepalen van de hoogte van de boete. Als hij dat niet had gedaan, meende de rechter dat dat "inefficiënt en asociaal" zou zijn geweest.

Volgens het Belgisch strafrecht mag een rechter bewust rekening houden met de rijkdom van een beklaagde voor het bepalen van de boete.

(HL/Source: HLN/Picture: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren