Tagtik

Europese spelers en competities vallen FIFA-kalender aan

In een gezamenlijke verklaring kondigden de Football Players’ Union en de Association of European Leagues dinsdag aan dat ze een petitie gaan indienen bij de Europese Commissie tegen de FIFA en haar overvolle kalender.

De Football Players’ Union en de Association of European Leagues zijn van plan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie tegen de FIFA en haar overvolle kalender, kondigden ze dinsdag aan in een verklaring. “De nationale bonden en spelersvakbonden vragen de FIFA al jaren om een duidelijke, transparante en niet-discriminerende procedure in te stellen met betrekking tot de internationale kalender ”, schrijven FIFPro Europe en European Leagues.

De twee organisaties betreuren ook het gebrek aan overleg met de FIFA, die “systematisch heeft geweigerd om de bonden en liga’s in haar besluitvormingsproces te betrekken“ en “steevast haar eigen competities en commerciële belangen heeft bevoordeeld ”. Ze wijzen op de organisatie van de Club World Cup met 32 teams van volgende zomer in de Verenigde Staten: “De internationale kalender is nu voorbij het verzadigingspunt“ en is “onhoudbaar geworden voor de nationale bonden en gevaarlijk voor de gezondheid van de spelers ”. Dit verzoek aan de Commissie is bedoeld om uit te leggen dat “de FIFA de Europese mededingingswetgeving overtreedt en (…) misbruik maakt van haar dominante positie”.

Deze klacht komt bovenop die van andere instanties, bonden en liga’s. Spelersvakbonden in Frankrijk (UNFP), Engeland (PFA) en Italië (AIC), bijvoorbeeld, daagden de FIFA in juni voor een handelsrechtbank in Brussel.

Van haar kant antwoordde de FIFA op X dat “de kalender unaniem was goedgekeurd“ tijdens een vergadering die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het Europese voetbal en dat “bepaalde bonden in Europa – zelf organisatoren en regelaars van competities – handelen in naam van commerciële belangen, hypocriet en zonder rekening te houden met de rest van de wereld”.

Vorige week publiceerde de FIFA een studie van het International Centre for Sports Studies waarin wordt uitgelegd dat “clubs niet meer wedstrijden per seizoen spelen, wat in tegenspraak is met het geloof dat de kalender (…) drukker wordt”. Van 2012 tot 2024 “bleef het gemiddelde aantal wedstrijden per club per seizoen stabiel op iets meer dan 40, met slechts 5% van de teams die gemiddeld meer dan 60 wedstrijden per seizoen spelen, vriendschappelijke wedstrijden niet meegerekend”, aldus de studie.

(Valentin Maio-Borny/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren