Tagtik

Mbappé blijft PSG achtervolgen

De Franse spits Kylian Mbappé eist €55 miljoen aan onbetaald loon van PSG. Hij heeft de zaak voorgelegd aan de juridische commissie van de Franse voetballiga.

Het is minstens net zo’n principekwestie als dat het echt gaat om het geld. Kylian Mbappé, die Paris-Saint-Germain in juni verliet in een klimaat van spanningen met het management, is niet van plan om de €55 miljoen die de club vorig seizoen niet heeft betaald te laten zitten. Na verschillende briefwisselingen tussen de advocaten van beide partijen in de afgelopen drie maanden, heeft de nieuwe spits van Real Madrid besloten om naar een hogere versnelling te schakelen.

Zoals Le Monde dinsdag onthulde, heeft de aanvoerder van Frankrijk de zaak via de Franse voetbalbond (FFF) voorgelegd aan de juridische commissie van de Franse voetballiga (LFP) en aan de UEFA. Het is echter nog niet bekend wanneer de zaak zal worden behandeld.

In dit geval is Mbappé van plan om de procedure door te zetten. In juni heeft hij de directie van PSG voor het eerst aangemaand om hem het laatste derde deel van zijn tekenbonus te betalen, die wordt geschat op 36 miljoen euro en die in februari betaald had moeten worden, evenals de laatste drie maanden van zijn contract en zijn bonus voor die drie maanden. Omdat zijn rekening nog steeds niet is gecrediteerd, heeft hij besloten om de juridische commissie van de LFP, die disciplinaire bevoegdheden heeft, te vragen om een uitspraak te doen. Als de commissie vaststelt dat de club niet heeft betaald, kan ze de club dwingen om te betalen wat ze verschuldigd is, bijvoorbeeld door de club te verbieden om “een nieuwe speler aan te werven totdat de situatie is geregeld”, zoals staat in het administratieve reglement van de LFP. Toen PSG werd gecontacteerd, wilde het geen “commentaar geven op de lopende discussies”, hoewel het toevoegde dat “deze al enkele maanden op een constructieve manier plaatsvinden”.

Sinds het begin van de affaire heeft de Parijse club zich altijd verscholen achter het herenakkoord dat met Mbappé was gesloten nadat laatstgenoemde had geweigerd om de optie van een extra jaar uit te oefenen die in zijn contract was opgenomen, in de zomer van 2023. Dit betekende dat hij in juni 2024 vrij zou zijn. Hij werd vervolgens buiten de selectie van Luis Enrique gelaten, nam niet deel aan de tournee van het team door Azië en trainde apart totdat de twee partijen overeenkwamen dat PSG zich niet financieel benadeeld zou voelen. De speler, die in augustus 2023 weer bij de selectie werd gehaald, zei destijds: “Met de overeenkomst die ik deze zomer met de voorzitter (Nasser al-Khelaïfi) heb bereikt , zijn we er, ongeacht mijn beslissing (over zijn toekomst), in geslaagd om alle partijen te beschermen, om de sereniteit van de club te bewaren voor de uitdagingen die voor ons liggen.”

De mondelinge overeenkomst in kwestie werd echter niet schriftelijk verlengd. Zes maanden later kondigde Mbappé aan Al-Khelaïfi aan dat hij PSG inderdaad zou verlaten en de Qatarese topman begreep dat het om Real Madrid ging, een club die hij verafschuwde. Het gevolg was dat Mbappé’s dagelijkse sportieve leven werd beïnvloed en zijn speeltijd aanzienlijk afnam. Voor de 25-jarige aanvaller ging de zomerdeal niet door. Hij stond opnieuw buitenspel.

De entourage van de PSG-voorzitter wuift bestaande spanningen echter weg: “Achter de schermen is alles constructief, zoals blijkt uit het interview met de moeder van de speler in Le Parisien een paar weken geleden en het feit dat Mbappé de club vorige week een gelukkige verjaardag wenste op sociale netwerken.”

Het Parijse management blijft ervan overtuigd dat er uiteindelijk een minnelijke schikking zal worden bereikt. Het is niet zeker dat het kamp van de nieuwe Madrileense spits helemaal op dezelfde golflengte zit.

(Arnaud Hermant/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren