Tagtik

"Sterspelers moeten te veel wedstrijden spelen"

Deze zomer deed wetenschapper Raffaele Poli, hoofd van het CIES Observatorium voor Voetbal, en zijn team onderzoek naar het aantal gespeelde wedstrijden in de afgelopen tien jaar. Wat ze ontdekten was dat vooral de kloof tussen de sterspelers en de rest groter wordt.

Is het aantal clubwedstrijden per seizoen toegenomen?
Het is nogal contra-intuïtief vergeleken met wat we horen, maar nee. Van de 40 competities die we hebben geanalyseerd, is het gemiddelde de afgelopen tien jaar stabiel gebleven: ongeveer 42 wedstrijden voor de competities zonder Europese bekers, vergeleken met ongeveer 50 voor de andere competities.

Dus waar komen de klachten vandaan, van spelers die het gevoel hebben dat ze te veel spelen?
Meestal door internationale wedstrijden. De kalender is bijvoorbeeld zwaarder geworden met de introductie van de Nations League. Het is licht, maar dat betekent niet dat het al te veel is. Er is ook een concentratie van deze spelers bij de grote clubs, die vaak ver komen in alle competities waaraan ze deelnemen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een kloof met de niet-internationals.

Dit heeft geleid tot seizoenen van meer dan 70 wedstrijden voor Bruno Fernandes en Pedri.
Ja, maar deze spelers zijn niet representatief. Amper 2% van de professionals speelt meer dan 50 wedstrijden per seizoen. De meerderheid van de anderen speelt niet meer dan 20 wedstrijden per jaar, en het aantal wedstrijden is de afgelopen tien jaar niet veel toegenomen. Alleen sterren zoals degene die jij noemt spelen non-stop. En omdat zij de meeste media-aandacht krijgen, horen we ze als ze klagen, vooral omdat het bewustzijn over deze kwesties ook is veranderd. Twintig of vijfentwintig jaar geleden, toen Frank Lampard (72 wedstrijden voor zijn club in het seizoen 2006-2007, een Europees record) het ene grote seizoen na het andere had, klaagde hij niet.

Dus de kloof tussen internationals en clubspelers wordt niet veel groter?
In termen van gespeelde wedstrijden is het iets groter geworden. Maar vergeleken met de oudere spelers is de druk van de media, geld, sociale netwerken en fans veel groter voor internationals. Ze spelen ook meer tijd in de wedstrijden waaraan ze deelnemen omdat de coaches ze te veel gebruiken. De overgang naar vijf wissels heeft ervoor gezorgd dat de ‘gemiddelde’ spelers meer speeltijd kregen, maar heeft geen invloed gehad op de sterren, die onvervangbaar zijn. Het verschil tussen hen en de anderen is ook daar te zien.

(Tom Prévot/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren