Tagtik

Waarom spelen de grote sterren van het voetbal niet mee op de Spelen?

Als het Olympisch voetbaltoernooi voor mannen aanstaande woensdag van start gaat, zullen er bijna geen wereldsterren meedoen. Hoewel de data van de Olympische Spelen niet zijn opgenomen in de FIFA-kalender, is dat niet de enige verklaring.

Het is wel het grootste struikelblok als het gaat om het samenstellen van een mannenselectie voor een Olympisch voetbaltoernooi. Voor alle coaches is het probleem hetzelfde: het Olympisch toernooi is niet opgenomen in de FIFA-data, met als belangrijkste gevolg dat de clubs waar de spelers in kwestie spelen niet verplicht zijn om ze vrij te geven voor hun nationale teams. Real Madrid wilde bijvoorbeeld niet dat Kylian Mbappé de voorbereiding op het seizoen met zijn nieuwe ploeggenoten zou missen.

Maar deze vrijheid voor clubs is eigenlijk het resultaat van een historische strijd tussen het Internationaal Olympisch Comité en de FIFA. In 1932, toen de FIFA de wereldbeker creëerde en het voetbal professioneler werd, besloot het IOC om mannenvoetbal uit het Olympisch programma te schrappen, onder het voorwendsel dat de geest van de Olympische Spelen “amateurisme” was. Uiteindelijk kwam het voetbal vier jaar later, in 1936, terug, maar met één regel: alleen amateurspelers mochten spelen.

In 1984 werd een compromis bereikt dat nog steeds van kracht is. Professionele spelers worden toegelaten, maar ze moeten jonger zijn dan 23 jaar, op drie spelers na. Elk land heeft daarom recht op drie spelers ouder dan 23 jaar. Deze regel geldt echter niet voor vrouwenvoetbal, dat pas veel later, in 1996, werd opgenomen op de Olympische Spelen en waaraan de meeste beste speelsters wel deelnemen.

(L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren