Tagtik

Roglic twijfelt nog altijd aan eindzege door onverklaarbare ziekte in ploeg

Primoz Roglic kwam niet in gevaar in de laatste bergrit en ligt op koers voor een vierde Vuelta-titel. Maar er is nog één etappe te gaan op zondag in Madrid en een zekere mate van onzekerheid over de algemene gezondheidstoestand van zijn Red Bull-Bora Hansgrohe ploeg.

Met zeven cols op het programma, inclusief de angstaanjagende slotklim van Picon Blanco, had de 20e etappe van de Vuelta nog genoeg verrassingen in petto met nog een dag te gaan voor de finish in Madrid. Het bood ook een ideaal profiel om te proberen Primoz Roglic te destabiliseren, die aan de leiding gaat sinds hij de dag ervoor de leiding nam op de hoogten van Moncalvillo. Maar op zaterdag waren Ben O’Connor, Enric Mas en Richard Carapaz, de meest serieuze rivalen van de Sloveen in het algemeen klassement, nooit echt in staat om een vinger uit te steken.

Dit vrijwillige of onvrijwillige niet-aanvalspact was een geluk voor Eddie Dunbar, 28, die solo won op de top van Picon Blanco. De Ier profiteerde van het gat tussen de kanshebbers voor de Vuelta om een demarrage te proberen met iets meer dan vier kilometer te gaan en naar de tweede overwinning van zijn carrière te vliegen in een grote ronde.

De laatste top van de Ronde van Spanje van zaterdag werd geen slagveld. Roglic behield zijn voorsprong van twee minuten op O’Connor, die nog steeds blij is met zijn tweede plaats in het algemeen klassement (op 2’02”), voor Mas, die nu slechts negen seconden achter de Australiër staat.

Concreet is de Sloveen dicht bij zijn doel en op 34-jarige leeftijd is hij nog maar een paar uur verwijderd van het winnen van de vierde Vuelta van zijn carrière. Zondag zal hij de grote favoriet zijn in de volledig vlakke slotetappe, een tijdrit van 24,6 kilometer door de straten van de Spaanse hoofdstad.

Er is echter nog een laatste punt dat moet worden opgehelderd over de algemene gezondheidstoestand van de Red Bull-Bora Hansgrohe ploeg, die gedeeltelijk werd gedecimeerd aan het einde van deze voorlaatste etappe.

Daarbij kwam het gerucht dat een assistent van het Duitse team eerder op de dag in het ziekenhuis was opgenomen met salmonella. Op zaterdagavond deed niemand van Red Bull-Bora moeite om de situatie uit te leggen. Virus voor sommigen, voedselvergiftiging voor anderen, het geval van Roglic’s ploeg is intrigerend.

Toch leek de Vuelta-leider het niet moeilijk te hebben, net als zijn ploeggenoten Florian Lipowitz en Roger Adria. Maar voor het eerst sinds de start verscheen Roglic op de officiële ceremonie en persconferentie met een mondmasker. "Sommige van mijn teamgenoten zeiden dat ze vanochtend (zaterdag)niet op hun best waren en ik weet niet waarom,” zei de Sloveen zonder verdere details te geven. "Gelukkig gaat het heel goed met me en het doel is om zondagavond op de hoogste trede van het podium te staan. Maar er is nog die laatste tijdrit. Ik ken het parcours niet, maar ik ga het zondag bekijken. Op papier ziet het er niet heel veeleisend uit en ik ga mijn best doen om een goed resultaat neer te zetten."

(Manuel Martinez/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren