Tagtik

Antwerp 10 Miles: 'We hebben erger voorkomen'

De zomerse hitte stelde gisteren heel wat deelnemers aan de Antwerp Marathon en 10 Miles voor grote problemen. Het Rode Kruis had zijn handen vol en liet het aantal ingezette hulpverleners tijdens de loop van de dag stijgen van 89 naar 150. Zo'n 300 lopers moesten worden verzorgd en 60 van hen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het medisch interventieplan werd afgekondigd.

De organisatie besliste om het competitie-element weg te nemen en de klok bij de Ten Miles stil te zetten: ze gaven de lopers de raad om te stoppen met lopen en de rest van het parcours wandelend af te leggen.

"Er was twee keer meer water dan normaal en we voorzagen ook in zonnecrème. We grepen ook zeer snel in toen we zagen dat de hulpverlening aan de maximumcapaciteit zat. Door mensen te vragen niet snel te lopen, konden we ook erger voorkomen", aldus organisator Gert Van Goolen bij Het Nieuwsblad.

Voor de Vereniging voor Sport- en Keuringartsen moeten toch lessen worden getrokken uit deze warmte Antwerp Ten Miles ooit. "We merken dat veel te weinig mensen de juiste voorbereiding hebben gehad en dikwijls denken dat ze veel meer kunnen dan ze eigenlijk kunnen", aldus sportarts Tom Teulingx bij de VRT. "Dat moet een aandachtspunt zijn voor de deelnemers, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de organisatoren om de deelnemers daar zeer goed over in te lichten".

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren