Tagtik

Bijbelcitaat zorgt voor beroering

Voor Vlaams minister van Media Sven Gatz moet er opnieuw ernstig worden nagedacht over het afschaffen van de uitzending van de erediensten op de Vlaamse openbare omroep. Aanleiding tot de herhaling van zijn oproep is een vrouwonvriendelijk citaat uit de Bijbel dat zondag te horen was in de uitzending op de VRT van de eucharistieviering vanuit Grimbergen.

"De man is het hoofd van de vrouw. Zo moet de vrouw haar man in alles onderdanig zijn," zo las een lekenlezer voor.

"Vrijheid van godsdienst: ok. Vrijheid van meningsuiting: ok. Maar geen achterhaalde vrouwonvriendelijke uitspraken op kosten van de overheid aub.(Wat als pakweg een imam dit zou gezegd hebben…?)", zo tweette de minister.

Gatz, minister voor Open VLD, wou vorig jaar de religieuze erediensten op de VRT al afschaffen, maar zijn coalitiepartners CD&V en N-VA volgen hem niet.

"Ik begrijp dat dit geïsoleerde citaat als vrouwonvriendelijk bestempeld kan worden," zo verklaart Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk & Leven, bij De Morgen. "Vandaar dat priesters bij het voorlezen van deze tekst meestal de nodige duiding geven over de context en het tijdsbeeld waarin de originele tekst tot stand is gekomen."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT, De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren