Tagtik

CD&V-kopstuk wil hoofddoeken verbieden

Hendrik Bogaert, voormalig staatssecretaris en huidig Kamerlid voor de CD&V, gaat in een persoonlijk essay in tegen het standpunt van zijn partij op het vlak van grote en zichtbare tekens van grote religies. Hij pleit ervoor om de hoofddoeken te verbieden om de splitsing van de samenleving te voorkomen.

"In een tribune of een vak met 90 procent sjaals van AA Gent, heb je als Anderlechtsupporter geen vrijheid van opinie. Supporters met een "verkeerde opinie" moeten dan noodgedwongen in een apart vak gaan zitten. Stel je zo'n situatie eens voor in elke straat en op elk ogenblik van de dag. Een situatie waarbij iedereen in zijn eigen vak moet wonen. Waar staat onze samenleving dan?", zo maakt Bogaert de vergelijking met een voetbalstadion.

Voor kleinere religies moeten we niet ingrijpen, zo vindt hij: voor de joodse bevolking dus niet, voor de moslims in onze gemeenschap wel. Kleinere religieuze symbolen, zoals een kruisje, zijn wel toegelaten: "Het gras wordt niet afgeschroeid, enkel bijgeknipt", zo schrijft hij in zijn essay 'In vrijheid samenleven'.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren