Tagtik

Daarom willen Nederlanders massaal een Vlaams rijbewijs

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Nederland verhoogt de kosten van het theorie-examen, praktijkexamen en de gezondheidsverklaring met in totaal 10,50 euro.

Het CBR becijferde dat iemand die zijn rijbewijs wil halen in Nederland, gemiddeld 2.300 euro kwijt is. Dat is veel meer dan in de buurlanden. Zo betalen wij in België gemiddeld amper 174 euro voor rijlessen en het afleggen van het examen. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

De tariefverhoging bij onze noorderburen heeft verschillende oorzaken. "Het komt onder meer door een nieuwe cao, de stijging van pensioenpremies, inflatiecorrectie en het toegenomen aantal gezondheidsverklaringen die we uitgebreider moeten beoordelen", dat meldt het CBR.

Zullen de Nederlanders weldra de grens oversteken met een 'L' op hun achterruit? Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) claimde in januari nog dat België het goedkoopste land van Europa is om een rijbewijs te halen. Vlamingen betalen immers gemiddeld 174 euro voor het hele leerproces en examen.

Maar hoe kan het dat onze noorderburen gemiddeld 2.300 euro spenderen voor datzelfde rijbewijs? "In België mag je rijles van je papa of mama krijgen, in Nederland mag dat alleen van bevoegde instructeurs. Daar zit het grote kostenverschil", zegt Tom Huyskens van de Nederlandse branchevereniging Bovag bij de NOS.

Toch moeten we in Vlaanderen geen stormloop verwachten van Nederlanders die hun rijbewijs willen halen. Enkel wie officieel in ons land woont, mag er zijn rijbewijs afleggen.

(Skwadra by Tagtik/Source: NOS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren