Tagtik

De “bovenmenselijke” prestatie van een Spanjaard in de Alpen

De legendarische Kilian Jornet heeft zojuist zijn 51e Alpentop beklommen in 15 dagen. De Spanjaard kon zijn “bovenmenselijke” project van 82 toppen boven de 4.000 meter in de Alpen in minder dan een maand voltooien, gewoon door te rennen, klimmen en fietsen. Onwerkelijk.

'Onwerkelijk‘, ’bovenmenselijk‘, ’compleet krankzinnig’. Er is geen tekort aan bijvoeglijke naamwoorden om het project van ultraloper Kilian Jornet in de Alpen te beschrijven. De viervoudig winnaar van de UTMB, die op 14 augustus van start is gegaan en al vele topprestaties heeft geleverd, is bezig het snelheidsrecord voor het beklimmen van 82 toppen van meer dan 4000 meter hoogte in de Alpen te verbreken. En dat is nog niet alles. Donderdagmiddag had de Spanjaard 51 toppen bereikt in 14 dagen. Als hij het helemaal afmaakt, wordt er gefluisterd dat hij alle 82 toppen begin volgende week zou kunnen voltooien, in ongeveer twintig dagen – veel minder dan het vorige record van gidsen Franco Nicolini en Diego Giovannini.

De cijfers voor deze uitdaging zijn duizelingwekkend. Op donderdag had Kilian Jornet een totale afstand van 824 kilometer afgelegd, 53.000 meter geklommen en meer dan 180 uur op de trail doorgebracht, met een gemiddelde slaaptijd van 4 uur en 43 minuten (cijfers verstrekt door zijn team).

Vivian Bruchez, berggids: “Ik heb deze toppen op ski’s gedaan, ik heb er 20 jaar over gedaan. Hij gaat dat allemaal doen in misschien 20 dagen. Het is een enorm project, hij neemt risico’s."

Wat hij doet is voor iedereen indrukwekkend, maar bergbeklimmers en -mensen, die de eisen en het vereiste prestatieniveau echt begrijpen, kijken met nog meer verbazing naar wat hij doet, met hun ogen wijd open, en zijn meer gefascineerd dan niet-deskundigen”, zegt trailloopster en bergbeklimmer Hilary Gerardi.

Wat het project van Kilian Jornet zo gek maakt, is dat het klimmen, trailrunning, bergbeklimmen en fietsen (en geen auto’s) combineert over zo’n lange periode en in zo’n technisch gebergte. “Het slaat een brug tussen verschillende disciplines: uithoudingsvermogen, maar ook bergbeklimmen en klimmen. Het is niet genoeg om een uitstekende trailrunner te zijn,” vervolgt Gerardi, die het vrouwenrecord op de Mont Blanc vestigde . "En dat doet hij allemaal door zich aan te passen aan het weer en de bergomstandigheden en zijn plannen gaandeweg te veranderen. Mentaal moet je ook leren omgaan met vermoeidheid en helder blijven om de juiste beslissingen te nemen. Ik kan me niet voorstellen dat ik op die manier twee weken in de bergen zou zijn. Niemand kan zomaar nadoen wat hij doet."

Dit waanzinnige project is ontstaan tijdens zijn oversteek van de Pyreneeën in oktober, over 177 toppen boven de 3000 meter in 8 dagen. "Het was een test en nu al iets groots voor hem,” zegt Mireia Miró, sportmarketingmanager bij NNormal, die ook een deel van de logistiek van het project beheert. "Hij had zichzelf al tot het uiterste gedreven zoals hij nog nooit eerder had gedaan, fysiek, mentaal en emotioneel. Op dat moment zei hij tegen zichzelf dat hij misschien de Alpen kon doen. Als hij er 100% zeker van was dat hij het kon, weet ik niet eens zeker of hij zou gaan."

Kilian Jornet presteert niet alleen op het hoogste niveau in het hooggebergte, maar verzamelt ook wetenschappelijke gegevens over zijn unieke inspanning en zijn buitengewone lichaam, terwijl hij zijn project via zijn stichting gebruikt om mensen bewust te maken van klimaatverandering, het verdwijnen van gletsjers en de gevolgen van klimaatverandering. Om zijn unieke en titanische uitdaging dus een maatschappelijke betekenis te geven.

(Dorine Besson/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren