Tagtik

"Dump premier May"

Nigel Farage, lid van het Europees Parlement en een van de grote voorstanders van de brexit, heeft een raad voor de partijleden van premier Theresa May: "Dump haar". Want volgens Farage is niet de brexit het probleem, maar wel de Britse premier.

Het voorkomen van grenscontroles tussen Noord-Ierland (behorend tot het Verenigd Koninkrijk) en Ierland (dat in de EU blijft) blijft het grootste struikelblok om te komen tot een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de brexit.

En de tijd begint te dringen: op 29 maart 2019 verlaten de Britten de EU en een deal moet worden gesloten in november of december van dit jaar. Het verdrag over de brexit moet tegen eind maart 2019 immers nog worden goedgekeurd door alle lidstaten, het Europees Parlement en het Britse parlement.

Een verlenging van de overgangsperiode (die loopt tot eind 2020 en waarin de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU vrijwel ongewijzigd blijft) lijkt steeds meer tot de mogelijkheden te behoren, maar dat zal May moeilijk verkocht krijgen in het Verenigd Koninkrijk. De Britten zullen dan immers langer hun bijdragen tot de EU moeten betalen.

Volgens de Britse kwaliteitskrant The Times staat Theresa May dan ook niet meer of minder voor haar moeilijkste week sinds ze premier werd.

(Fausto by Tagtik/Source: The Times, BBC, Sky News/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren