Tagtik

'Harde brexit' van de baan?

Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft volgens verschillende Britse media de ministers van haar kabinet vanavond naar Downing Street 10 ontboden. Daar zullen ze persoonlijk het akkoord kunnen inkijken dat is bereikt tussen de Britse onderhandelaars en de Europese Unie over de brexit. Morgen om 15 uur plant May dan een gezamenlijk spoedoverleg met de voltallige regering over de overeenkomst.

Volgens de overeenkomst, die naar verluidt zo'n 400 pagina's telt, is een oplossing gevonden voor de meest heikele kwestie rond de brexit: een oplossing voor een harde grens tussen Ierland (dat tot de EU blijft behoren) en Noord-Ierland (dat als deel van Groot-Brittannië de EU verlaat).

De oplossing zou erin bestaan dat er een tijdelijke douaneregeling komt met specifieke bepalingen voor Noord-Ierland.

Het voorontwerp is slechts een 'technisch akkoord' en betekent dus nog niet dat er geen harde brexit komt. Eerst moet de overeenkomst door de Britse regering, het Britse parlement en het Europese parlement worden goedgekeurd. Daarna moeten ook de 27 lidstaten die in de Unie blijven, nog hun goedkeuring geven.

(Fausto by Tagtik/Source: Guardian, VRT Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren