Tagtik

In 2025 wordt beslist of boksen Olympisch blijft

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal in 2025 beslissen of boksen op het Olympisch programma blijft staan voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. Om zijn Olympische toekomst te behouden, moet het boksen een internationale federatie vinden om de competitie te organiseren.

De voorwaarden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn duidelijk. Om boksen te behouden op de volgende Olympische Spelen in Los Angeles in 2028, moet een internationale federatie de organisatie op zich nemen. Dit maakte IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag bekend: ”Ons standpunt is heel duidelijk: het IOC zal geen boksen organiseren in Los Angeles zonder een betrouwbare partner.

De Duitse IOC-baas gaf ook aan dat er in 2025 een beslissing zou worden genomen. Ter herinnering: tijdens de Olympische Spelen van Tokio (2021) en Parijs (2024) moest het IOC de organisatie van bokstoernooien toevertrouwen aan een werkgroep nadat het de erkenning van de Internationale Boksbond (IBA) in 2019 had opgeschort vanwege een stortvloed aan bestuursproblemen.

Vorig jaar trok het IOC zelfs de olympische erkenning van de IBA in, wat het einde betekende van elke mogelijke samenwerking. De conflicten tussen de twee organisaties bleven voortduren over twee deelnemers, Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan, die door de IBA werden gediskwalificeerd op grond van niet nader gespecificeerde ”gendertests“, maar wel deelnamen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024. Thomas Bach wees erop dat ”vrouwen het recht moeten hebben om deel te nemen aan vrouwenwedstrijden” en dat deze twee boksers ”vrouwen zijn“.

Hij besloot met erop te wijzen dat ”als de nationale boksbonden willen dat hun atleten Olympische medailles kunnen winnen, ze zich moeten organiseren rond een betrouwbare internationale federatie met een goed bestuur. Alleen de jonge Amerikaanse organisatie World Boxing is in gesprek gegaan met het IOC. Maar op dit moment overtuigt het de nationale boksbonden niet, omdat het niet dezelfde financiële garanties biedt als de IBA.

(Tom Lacaille/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren