Khelif pakt goud -66 kg in het vrouwenboksen

Imane Khelif uit Algerije, wiens vrouwelijkheid in twijfel werd getrokken, is vrijdag Olympisch kampioene geworden in de categorie -66 kg op de Olympische Spelen in Parijs. Ze versloeg de Chinese Yang Liu in de finale met een unanieme beslissing van de juryleden.

Imane Khelif (25, 1,78 m) versloeg de Chinese linkshandige Liu Yang (32, 1,78 m) op punten (30-27 voor alle vijf juryleden) in de finale van de categorie -66 kg, vrijdagavond op de Roland-Garros tennisbaan in Parijs, voor 14.000 toeschouwers, waaronder veel fans die met Algerijnse vlaggen zwaaiden. Vóór Khelif had Algerije slechts één gouden medaille gewonnen in het boksen. In 1996 werd Hocine Soltani gekroond tot kampioen in de klasse -60 kg.

Yang won de gouden medaille op de Wereldkampioenschappen in maart 2023, toen Khelif werd uitgesloten. Volgens de International Boxing Association waren bij de bloedtests van de Algerijn mannelijke chromosomen aangetroffen. Op Roland Garros verliet Khelif, lid van Nice Azur Boxe, de ring op de schouders van haar trainer, zwaaiend met de Algerijnse vlag. Na meer dan twee weken van controverse werd ze Olympisch kampioene aan het einde van een finale waarin haar tegenstandster weinig inzet toonde.

Khelif, die actiever was, won alle drie de rondes van een Chinese tegenstandster die nooit een gevecht leverde. Vrouwen boksen, dat zes categorieën heeft op de Spelen, werd gedomineerd door China. Naast de zilveren medaille van Liu Yang, pakten Yu Wu (-50 kg) en Yuan Chang (-54 kg) goud, Wenlu Yang (-60 kg) zilver, terwijl Qian Li (-75 kg) zaterdag in de finale staat.

Alleen Zichum Yu (-57 kg), verslagen in de kwartfinales, keert terug zonder medaille. De andere bokser van wie de vrouwelijkheid in twijfel wordt getrokken, Yu Tin Ling (28, 1,75 m) uit Taiwan, zal het zaterdagavond in de finale -57 kg opnemen tegen Julia Szeremeta (20, 1,65 m) uit Polen.

(André Arnaud Fourny/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)