Tagtik

Koning roept jongeren op "zelf helden te worden"

Ter ere van 11 november heeft koning Filip een bloemenkrans neergelegd aan de Congreskolom in Brussel. De Belgische vorst hield er vervolgens een pakkende toespraak.

Op de 100ste verjaardag van de Wapenstilstand van WO I bracht koning Filip gisteren hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en aan de Belgische militairen die sinds 1945 om het leven gekomen zijn bij vredesoperaties. De koning maakte van het moment gebruik om jongeren te inspireren.

"Wij leven in een wereld waarin het beeld overheerst", zei Koning Filip in zijn toespraak. "Waarin alles draait om zichtbaarheid, waarin alles onmiddellijk gekend en geweten moet zijn. Het is geruststellend te beseffen dat de grootsheid van de mens ook ligt in het onbekende, in de naamloosheid. Dat menselijkheid ook schuilgaat achter schroom, leed en zelfopoffering. En dat het mysterie nog sterker is, wanneer niet alles wordt gezegd", zei Filip bij het momument voor de onbekende soldaat. "Het nodigt ons uit, en in het bijzonder de jeugd, om ons samen in te zetten voor een vreedzame wereld. Waaraan we allemaal een unieke bijdrage kunnen leveren. Met een blijmoedig realisme, in grote en kleine dingen."

Met een krachtige boodschap voor de jeugd, sloot koning Filip zijn 11 november-toespraak af. "Ik verbind me ertoe, samen met jullie, de herinnering levend te houden aan hen die zich voor ons hebben opgeofferd en mij te blijven inzetten voor de waarden waarvoor zij hebben gestreden. De mooiste hulde die jullie hen kunnen brengen is zelf een held te worden."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren