Tagtik

Krijgt Delphine een deel van het fortuin van Albert?

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat koning Albert II een DNA-test moet laten doen in de zaak Delphine Boël. Dat werd vorige week bekendgemaakt. Met de DNA-test moet hij bewijzen dat hij niet de vader is van de kunstenares.

Zij strijdt al vijf jaar om erkend te worden als dochter van koning Albert. Volgens een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van vorig jaar moest Jacques Boël als haar vader worden beschouwd omwille van het "bezit van staat": doordat hij haar had opgevoed, was hij haar vader.

In 2013 deed Jacques Boël al een DNA-test die uitwees dat hij niet haar biologische vader is. Koning Albert II moet de DNA-test nu binnen drie maanden laten doen. Maar kan Delphine aanspraak maken op het fortuin van koning Albert als zou blijken dat ze wel degelijk zijn dochter is?

Dat kan volgens professor familierecht Frederik Swennen alleen in het geval van adoptie. "Maar da’s hier niet aan de orde. Ze kan alleszins niet meer erven van de heer Boël. Maar dus wel van de koning. Het wettelijk voorbehouden deel voor de kinderen is de helft. Dus Delphine maakt – net als de drie andere kinderen van Albert – aanspraak op een kwart van de helft, dus een achtste van het fortuin van de koning", vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren