Tagtik

"Kuis Noordstation op, of bus stopt hier niet meer"

Zal de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn weldra het Brusselse Noordstation links laten liggen? Die kans is groot. Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) waarschuwt een allerlaatste keer: "Het onveilige en vuile Brusselse Noordstation brengt de dienstverlening van De Lijn in het gedrang. Als Brussel niet snel ingrijpt, zal De Lijn er geen reizigers meer oppikken."

Heel wat transmigranten hebben immers door de koude in het Maximiliaanpark, hun toevlucht gezocht tot de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation. Daar zijn acht perrons waar bussen van De Lijn stoppen. "Dat zorgt al even voor problemen: het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten", stelt Ben Weyts in Het Laatste Nieuws.

De Lijn doet volgens Weyts al het mogelijke om de situatie te blijven verdragen, maar dat lijkt vechten tegen de bierkaai. "De veiligheidsdienst wordt maximaal ingezet, elk incident wordt gemeld aan de spoorwegpolitie en er is voortdurend overleg. Maar De Lijn huurt en kan dus geen structurele oplossing uitdokteren."

Intussen heeft Vlaams mobiliteitsminister Weyts een busterminal buiten het Noordstation gepland. Deze aanvraag werd al in 2017 ingediend. Het blijft echter wachten op de bouwvergunning van het Brussels Gewest.

"Ofwel grijpen we samen in, ofwel blijft de dienstverlening van De Lijn aan het Noordstation niet gegarandeerd", dreigt Weyts, die zijn Brusselse collega Pascal Smet (sp.a) en de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) een nieuwe brief heeft geschreven met de vraag om de vergunning snel af te handelen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren