Tagtik

May verliest al twee ministers

In de Europese Unie werd opgelucht gereageerd op de overeenkomst die de EU met Brits premier Theresa May kon maken over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. May nam een eerste horde door de deal te laten goedkeuren door haar regering.

Toch leidt de goedkeuring van de deal tot grote verdeeldheid in haar kabinet. Donderdagochtend nam Dominic Raab, de minister verantwoordelijk voor de brexit en die de onderhandelingen met de EU leidde, ontslag. "In eer en geweten kan ik niet achter de voorwaarden staan die worden voorgesteld voor onze deal met de EU", zo liet hij via Twitter weten.

In een brief aan premier May citeert hij twee redenen voor zijn ontslag. Volgens hem komt in de voorgestelde deal de integriteit van het Verenigd Koninkrijk in het gevaar door de regeling voor Noord-Ierland. Hij kan ook niet akkoord gaan met de regeling voor de zogenaamde 'backstop', het blijven van het VK in de douane-unie tot een regeling is gevonden voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

In juni stapte ook brexitminister David Davis al op, de voorganger van Raab: hij was niet tevreden met de richting die de gesprekken over de uittreding toen namen.

Ook Shailesh Vara, onderminister van Noord-Ierse zaken, gaf donderdagochtend al zijn ontslag uit de regering-May.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren