Tagtik

Oppositie: "Audit dossier F-16's is doofpotoperatie"

Uit een interne en externe audit blijkt dat het leger geen fout heeft gemaakt in het dossier over een mogelijk langere levensduur van de Belgische F-16's: de informatie hoefde niet van het leger naar minister Vandeput te gaan.

Minister Vandeput had eerder van een 'zware inschattingsfout' gesproken en die uitspraak neemt hij nu terug. Wouter De Vriendt, Kamerlid voor de oppositiepartij Groen, neemt onomwonden het woord 'doofpotoperatie' in de mond. Volgens De Vriendt gaat het immers alleen over de procedure en is er wel degelijk belangrijke informatie achtergehouden.

"De audit zegt inderdaad dat de DGMR niet verplicht was om de informatie door te sturen naar de minister. Waarom? Omdat de DGMR zelf de inschatting heeft gemaakt dat de informatie niet relevant was. Alleen veronderstelt dat een vertrouwen in het oordeel van de DGMR", zo staan de woorden van Devriendt bij VRT NWS te lezen.

"Als de DGMR een eiland is op zichzelf dat studies van Lockheed Martin, die wel degelijk belangrijk zijn, zomaar bestempelt als niet relevant want het past niet in de strategie om per se de F-16 te vervangen, dan zitten we natuurlijk met een bijzonder groot probleem", zo meent het Kamerlid van Groen.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren