Tagtik

Overheid huurt gebouwen, maar helft staat leeg

De federale overheid geeft elk jaar een half miljard euro uit aan de huur van gebouwen voor zijn diensten. Van die 590 gehuurde gebouwen wordt echter slecht gebruikgemaakt: 256 ervan, goed voor 43 procent, staan minstens voor de helft leeg. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg, zo meldt Het Laatste Nieuws.

De krant geeft enkele voorbeelden: het Eurostation aan het Victor Hortaplein bij Brussel-Zuid kost de overheid 8,4 miljoen euro per jaar aan huur, maar staat voor 74% leeg. De WTC-torens 3 en 4 staan voor 68% leeg en kost elk jaar 4,2 miljoen euro. Het Administratief Centrum aan de Kruidtuinlaan kost de overheid 31,8 miljoen euro per jaar en staat voor 44% leeg.

Om de toestand te verhelpen bestelde minister Jambon, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, in 2016 een audit die in het parlement zal worden besproken. De Regie der Gebouwen zal een nieuwe naam krijgen en omgevormd worden tot een nv van publiek recht om makkelijker te kunnen kopen, huren en onderverhuren.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren