Tagtik

Queen spreekt voor het eerst over Brexit

De Britse Queen heeft voor het eerst openlijk gesproken over de Brexit.

Tijdens een staatsbanket voor koning Willem-Alexander van Nederland en zijn vrouw koningin Maxima, zei ze dat "nu we op zoek zijn naar een nieuw partnership met Europa, de waarden die het Verenigd Koninkrijk en Nederland delen, de grootste troeven zijn."

Onder het toekijkend oog van Theresa May in Buckingham Palace, voegde de koningin eraan toe dat "wij als innovators, handelaars en globalisten met vertrouwen naar de toekomst kijken."

De koningin, die normaliter onpartijdig is bij politieke aangelegenheden, koos ervoor de nadruk te leggen op de kwaliteiten die het Verenigd Koninkrijk en een van zijn Europese buren nodig hebben, aangezien de Britse politici nog steeds verdeeld zijn door de Brexit.

Koning Willem-Alexander drong er eerder in een toespraak voor beide Kamers van het Parlement bij de regering op aan om de "schaduw van onzekerheid" op te heffen boven Nederlanders die na de Brexit in Groot-Brittannië zullen wonen.

En in zijn toespraak op het koinklijk diner, met mevrouw May in de buurt, vervolgde Willem-Alexander: "Op dit moment is er veel aandacht voor de 'technische' kant van de Brexit, dat is begrijpelijk en noodzakelijk. Maar te midden van al die complexiteit mogen we het grotere verhaal dat ons blijft binden, niet uit het oog verliezen. Het grotere verhaal van vrijheid, openheid en samenwerking, van groei en welvaart wiens vruchten door iedereen worden genoten", klonk het overtuigend bij de koning van onze noorderburen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Evening Standard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren