Tagtik

Tattoos met Olympische ringen eindelijk toegestaan

Volgens de New York Times hoeven atleten hun tatoeages met Olympische ringen niet langer te verbergen tijdens de Paralympische Spelen van 2024. Het Internationaal Olympisch Comité zal naar verwachting zijn regels versoepelen die tot diskwalificatie kunnen leiden. 

Volgens de New York Times zullen para-atleten eindelijk kunnen deelnemen aan de Paralympische Spelen van 2024 met hun tatoeages met Olympische ringen zichtbaar. “Atleten met zulke tatoeages hoeven ze niet te verbergen,” bevestigde Craig Spence, hoofd branding en communicatie van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), in een e-mail die op vrijdag 23 augustus naar verschillende media werd gestuurd.

Hoe verrassend het ook lijkt, deze verklaring markeert een keerpunt in de recente geschiedenis van de Spelen. Sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012 had het IPC zijn para-atleten streng verboden om te verschijnen met de Olympische ringen getatoeëerd op hun lichaam, omdat dit een symbool is van de Spelen georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het niet-naleven van deze regel kan ernstige gevolgen hebben, waaronder mogelijke diskwalificatie.

In mei 2016 werd Josef Craig uit Groot-Brittannië op basis van deze regel uitgesloten van de 100 m-finale van de Europese kampioenschappen zwemmen voor gehandicapten in Funchal, Portugal, hoewel hij zich de dag ervoor had gekwalificeerd. Een woordvoerder van het IPC rechtvaardigde de sanctie met de noodzaak om het merk van de Paralympische Spelen te beschermen. Dit merk verschilt van dat van de Olympische Spelen en staat voor de drie Agitos, gekleurde komma’s die momenteel te zien zijn op de Arc de Triomphe.

“Reclame op het lichaam is op geen enkele manier toegestaan en dit geldt ook voor de Olympische ringen”, verklaarde de woordvoerder ook in een interview met de BBC, voordat hij eraan toevoegde: ‘Alle teams worden geïnformeerd over het reclamebeleid tijdens een technische bijeenkomst voor de wedstrijd’. De dag na zijn diskwalificatie gebruikte Josef Craig een pleister om zijn tatoeage te verbergen. Hij kon wel deel te nemen aan de 400 m finale en won de zilveren medaille.

(Mickaël Duché/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren