Tagtik

Thomas Bach stelt zich niet herkiesbaar als IOC-voorzitter

Aan het einde van de 142e zitting in Parijs op zaterdag kondigde IOC-voorzitter Thomas Bach aan dat hij zich niet herkiesbaar stelt, in overeenstemming met de statuten van het Olympisch Handvest. Zijn opvolger wordt in maart 2025 gekozen.

Een emotionele Thomas Bach kondigde zaterdag aan het eind van de 142e zitting van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Parijs aan dat hij zich na 12 jaar aan het hoofd van het internationale orgaan niet herkiesbaar stelt. Hoewel hij tijdens de laatste zitting in Mumbai door verschillende IOC-leden was benaderd, legde hij uit dat hij het in hem gestelde vertrouwen had gewaardeerd, maar dat hij had besloten om de statuten van het handvest over de opeenvolging van mandaten te respecteren.

Na een lange periode van reflectie en gesprekken met zijn familie zal de Duitse voorzitter de teugels overdragen. “Op mijn leeftijd (70) ben ik niet de beste kapitein en we hebben nieuwe leiders aan boord nodig. Ik vraag jullie om mijn beslissing te respecteren en ik ben er vast van overtuigd dat het in het belang van onze Olympische beweging is,” verklaarde hij, overmand door tranen.

Hij kondigde ook aan dat er in maart 2025 een nieuwe voorzitter zal worden gekozen en dat zijn of haar ambtstermijn in juni 2025 zal beginnen. “Tot die tijd zal ik al mijn energie blijven steken in het dienen van de Olympische beweging,” vervolgde hij.

Thomas Bach wees erop dat de gaststeden voor de Zomerspelen bekend zijn tot 2036, dat verschillende landen geïnteresseerd zijn om de Spelen van 2040 te organiseren en dat de Winterspelen zijn toegewezen voor de edities van 2030 en 2034. Hij kreeg vervolgens een staande ovatie.

(Rachel Pretti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren