Tagtik

Worden Roemenen de baas van de EU?

De Roemeense regering heeft een doorgewinterde diplomaat aangesteld als de nieuwe minister die belast is met de voorbereiding van het roterende voorzitterschap van de Europese Unie. Vanaf 1 januari zal Roemenië immers aan het hoofd van de EU komen te staan. Elk half jaar is een lidstaat voorzitter van de Raad van de Europese Unie en nadat Oostenrijk de scepter op 1 juli 2018 overnam, is het weldra aan Roemenië.

Diplomaat George Ciamba heeft woensdag bij president Klaus Iohannis zijn eed afgelegd als minister van Europese Zaken. De vorige minister heeft vorige week immers onverwachts ontslag genomen.

Maandag zei Iohannis nog dat de regering "totaal niet voorbereid" was op het aannemen van het leiderschap van de EU. Woensdag klonk hij echter al wat optimistischer en zei hij dat de voorbereidingen redelijk verlopen en dat hij denk dat ze er zullen in slagen.

Na een kritisch rapport riep de Europese Commissie Roemenië dinsdag op om geen nieuwe gerechtelijke wetten uit te voeren en de benoemingen van openbare aanklagers onmiddellijk op te schorten. De commissie beklaagde zich erover dat de demorcatie er op achteruit ging, na jaren van vooruitgang.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren