Tagtik

Zelfs één glaasje alcohol is ongezond

Uit een nieuw onderzoek van 83 studies bij bijna 600.000 mensen in 19 landen blijkt dat alcohol, in welke hoeveelheid ook, niet gezond is. Zelfs één glaasje alcohol is al nefast voor de gezondheid. Het onderzoek met gegevens die verzameld werden tussen 1964 en 2010, verschijnt vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het onderzoek vormt de basis voor de bepaling van een aanvaardbaar, veilig alcoholgebruik, al variëren de richtlijnen daarover land per land. Wie geen risico wil lopen om vroeger te sterven, beperkt zijn alcoholgebruik best tot maximaal 5 glazen bier of wijn per week, gespreid over meerdere dagen, met minstens 2 dagen waarin geen alcohol wordt gedronken.

Wie wil voorkomen dat hij sterft aan een cardiovasculaire aandoening, drinkt best helemaal geen alcohol: elk glaasje verhoogt het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of een beroerte. Uit vroegere studies bleek dat een glaasje alcohol per dag het risico op een hartaanval verminderde, maar dat voordeel weegt volgens het nieuwe onderzoek niet op tegen de nadelen.

(Fausto by Tagtik/Source: Lancet, VRT, De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren