Tagtik

Cheptegei’s aanvaller is dood

De aanvaller van Rebecca Cheptegei, Dickson Ndiema Marangach, bezweek maandagavond aan de brandwonden die hij opliep toen hij de Oegandese marathonloopster, die afgelopen donderdag overleed, in brand stak.

Ndiema Marangach, door de Keniaanse politie voorgesteld als de metgezel van de atlete, liep 30% brandwonden op bij deze fatale aanval, die een symbool is geworden van geweld tegen vrouwen.

“Het klopt dat we Dickson Ndiema gisteravond hebben verloren”, vertelde een communicatiemedewerker van het Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH) in Eldoret dinsdagochtend aan het persbureau AFP. Op 1 september overgoot de man Rebecca Cheptegei met benzine en stak haar in brand toen ze met haar kinderen terugkeerde van de kerk naar haar huis in Endebess, in het westen van Kenia.

De 33-jarige atlete verbrandde voor meer dan 80% en overleed donderdag. Ze wordt zaterdag begraven in het dorp van haar familie in Oost-Oeganda. Volgens de vader van Rebecca Cheptegei kwam de aanval voort uit een geschil over het land dat zijn dochter had gekocht om haar huis op te bouwen.

Deze moord, een paar weken na haar deelname aan de marathon van de Olympische Spelen in Parijs (waarin ze 44e werd), wekte wereldwijde emotie en verontwaardiging op. De woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Stéphane Dujarric, veroordeelde “krachtig” deze “gewelddadige moord”, “die een breder probleem illustreert dat te vaak wordt genegeerd”, namelijk geweld tegen vrouwen. De stad Parijs heeft aangekondigd een sporthal naar haar te vernoemen.

(Fabrice Bosset/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren