Tagtik

'Aanslagpleger Brussel had echte banden met IS'

Was Abdesalem Lassoued een zogenaamde 'lone wolf' die radicaliseerde, mentale problemen kreeg en boos werd op alles en iedereen rond zich en zich uiteindelijk liet inspireren door terreurorganisatie Islamitische Staat? Of maakte hij daadwerkelijk deel uit van die organisatie?

De 45-jarige moslimextremist die eerder deze week twee Zweedse voetbalfans doodschoot in Brussel was mogelijk meer dan gewoon een ‘fan’ van Islamitische Staat (IS). 

De Tunesiër die twee Zweden doodde en een derde verwondde met een Amerikaans oorlogswapen op het Saincteletteplein in Brussel, sprak in een Facebookbericht vlak na de aanslagen dat hij “een soldaat was van Islamitische Staat”, aldus de terrorist in het filmpje. De geradicaliseerde Lassoued zou echter niet de eerste lone wolf zijn die beweert een IS-strijder te zijn, zonder dat hij dat ook daadwerkelijk is. Maar speurders vermoeden nu dat de Tunesiër wel degelijk banden had met IS.

“Maar in dit geval is er toch een vermoeden of aanvoelen dat IS meer met deze zaak te maken heeft dan het lijkt. IS heeft de aanslag alvast opgeëist”, melden de speurders vrijdag in de Belgische pers. Kreeg hij van IS bevelen, een opleiding, of hebben ze hem het Amerikaanse oorlogswapen dat hij bij zich had toegestuurd? Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen in welke mate IS hem stuurde. 

(Skwadra by Tagtik/Source: Belga - Nieuwsblad - HLN/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren