Tagtik

Beer die Italiaanse jogger doodde zal worden doodgeschoten

Vorige week woensdag werd het levenloze lichaam van een 26-jarige jogger aangetroffen in een bos in het noord-Italiaanse Trentino. De jongeman werd gedood door een beer. 

De partner van de jogger sloeg alarm toen hij maar niet terugkeerde van zijn looprondje door de bossen in de buurt van het dorpje Caldes. Zijn lichaam werd gevonden nabij een wandelpad. Het vertoonde ernstige verwondingen die wijzen op een aanval door een wild dier, vermoedelijk gaat het om een beer. Dat schreef de Tiroler Tageszeitung. Een autopsie moest definitief uitsluitsel brengen over de doodsoorzaak. Een autopsie heeft dat, volgens het Franse persagentschap AFP, nu ook bevestigd. Aan de hand van een DNA-staal werd onderzocht welke specifieke beer verantwoordelijk is voor de dood van de jongeman. Het gaat om een Europese bruine beer.

'Dader' geïdentificeerd
De beer die verantwoordelijk is voor de dood van de man, kon intussen geïdentificeerd worden en zal neergeschoten worden. Diensten voor natuurbeheer bekijken nu of ze mogelijk ook andere beren zullen doden die een onmiddellijk gevaar vormen voor bewoners uit de streek. In de tussentijd zouden politieagenten uitgerust kunnen worden met afweermiddelen tegen beren, klinkt het. Het gaat wel  nog maar om het eerste dodelijke slachtoffer van een beer in 150 jaar in Italië. 

'Beren moeten verhuizen'
Verder overweegt Italië ook om een groot deel van de populatie bruine beren in Trentino te verplaatsen naar andere regio's. Er zouden momenteel zo'n honderd bruine beren leven in de regio.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren