Tagtik

"Binnen een maand zit Poetin misschien niet meer in het Kremlin"

In een interview met Marie Rigot en het Belgische dagblad La Libre stelt Sergei Jirnov, de voormalige KGB-spion, dat het slecht gaat met Vladimir Poetin. Enkele opvallende passages.

Heeft het conflict in Oekraïne een keerpunt bereikt? Velen spreken van een tekort aan kracht in het leger van Zelenski. Een mening die Sergei Zhirnov niet deelt.

“Oekraïne, dat veel minder machtig is dan Rusland, heeft zich nog een jaar lang verzet. Dat is een succes. (…)  Maar de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland… hebben niet de munitie geleverd die Oekraïne in staat zou hebben gesteld om de Russen te verjagen. Als ik de Franse generaals op televisie zie opscheppen en verklaren dat de Oekraïners niet zo goed vechten, word ik boos. Het Oekraïense leger is momenteel het leidende leger ter wereld op het slagveld. Poetin kan niets doen. "Het bewijs is dat hij gedwongen wordt om munitie te bedelen bij Noord-Korea en Iran. Poetin is een bedelaar geworden, die naar alle dictaturen in de wereld gaat om hulp te krijgen", legt hij uit aan La Libre.

Ook op binnenlands vlak lijkt Poetin terrein te verliezen, aldus Sergei Jirnov, die wijst op de groeiende ontevredenheid van de bevolking, geconfronteerd met tekorten, kou en ontberingen in een Rusland waar de meeste middelen tegenwoordig worden gebruikt voor oorlogsinspanningen. 

“De Russen geven niets om deze oorlog. Meer dan 55% van hen zou willen dat deze in 2024 eindigt. 35% van de Russen zegt dat ze het ermee eens zijn dat het conflict eindigt, ook al betekent dit dat "ze de momenteel bezette gebieden verliezen". Dit bewijst in welke mate deze oorlog de oorlog van Poetin is. Het probleem is dat de Russische president deze oorlog tijdens zijn leven nooit zal willen opgeven. Hij ruïneert zijn eigen economie, vermoordt zijn land, om zijn bevolking af te slachten. Er is nog niets gewonnen voor Poetin. De situatie in Rusland is elektrisch. We zien dat er rellen zijn uitgebroken en we weten niet waar dit toe zal leiden. Misschien zal Poetin over een maand niet langer in het Kremlin zijn. De prijs van vlees, eieren... verdrievoudigd. De woede is echt."

(Tagtik with La Libre/Picture: kremlin.ru via Wikicommons under license CC BY 4.0 DEED)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren