Tagtik

Brandende ogen en keel: vergiftigen Russische drones de Oekraiënse soldaten?

Talrijke getuigenissen, rechtstreeks op het terrein verzameld door LCI-journalisten, geven aan dat het Russische leger ‘chemische’ granaten zou gebruiken die in Oekraïne verboden zijn om de vijand te destabiliseren.

Bij het onderzoeken van beschuldigingen van Russische chemische wapens kon LCI-journalist Gwendoline de Bono de getuigenis verzamelen van Bekha, een Oekraïense soldaat van de 65e brigade: “Er was nog steeds een blauw gas dat we op de grond zagen. We lagen al op de grond omdat de eerste drone ons verraste en onmiddellijk arriveerde de tweede drone die ons vergiftigde. We waren meteen misselijk en onze kelen brandden." Beschuldigingen die niet de eerste zijn. In de zomer van 2023 en het voorjaar van 2022 waren er inderdaad andere gevallen van aanvallen met “verstikkend gas” of “giftige stof” aan de kaak gesteld door Oekraïense strijdkrachten.

Volgens het LCI-onderzoek zou het CS-gas zijn, “een traangasstof die verboden is door de Conventie tegen Chemische Wapens en die al voorkomt in K51-granaten, die zelf in 2022 uit Russische posities zijn teruggevonden”.

Het aantal vergiftigingen zou voortdurend toenemen in Oekraïne. Volgens een Oekraïense militaire reddingswerker arriveren soldaten in de opvangzone met tekenen van vergiftiging en “als je naar hen toe gaat om ze uit te kleden, zie je dat hun kleding nog steeds besmet is en begin je zelf te huilen. Alles brandt."

(Tagtik/Source: TF1 Info/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren