Tagtik

De nieuwe Russische oorlogsstrategie met Kharkiv als sluwe list

Generaal Michel Jakovleff, voormalig vice-stafchef van de NAVO, was te gast bij de Franse nieuwszender LCI om zijn analyse te geven van de Russische opmars van de afgelopen dagen en de strategie die het leger van Poetin hanteert.

"De Russische soldaten zijn bezig met het front te destabiliseren. Het is een tweeledige aanval, ik denk niet dat ze van plan zijn om Kharkiv in te nemen, maar om er zo dicht mogelijk bij te komen", zegt Michel Yakovleff.

En hij voegt eraan toe:
"Ze gaan 'het kind martelen', het is een oud Mongoolse gebruik, en ik wil daarmee zeggen dat ze een dreigende actie gaan uitvoeren om de tegenstander te raken en om hem zo te dwingen om te reageren. De Oekraïners zullen niet in staat zijn om Kharkiv te laten 'martelen', en ze zullen aanzienlijke middelen moeten inzetten om de tweede grootste stad van het land te verdedigen, waardoor de Russen op een ander front kunnen aanvallen, dus dit is een crisismoment voor de Oekraïners."

Maar dit verontrust de generaal nog het meest:
"De Russen hebben nog niet hun volledige kracht laten zien in dit offensief. De ingezette middelen zijn niet de grootste. Ze houden dus reserves achter de hand en het risico bestaat dat ze het terrein dat ze in september 2022 zijn kwijtgeraakt, weer terugwinnen. In feite zullen we weer terug zijn waar we in 2022 waren."

(FVDV and FM for Tagtik/Source: LCI/Photo: Dominik Sotsmann for Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren