Tagtik

Dit land vreest het volgende doelwit van Poetin te worden

Moldavië, buurland van Rusland, vreest dat Poetin zal proberen om ook bij hen de macht te grijpen.

Rusland kaatst die bechuldigingen zoals zo vaak dan weer met beschuldigingen aan Oekraïne. Volgens het Kremlin zou Oekraïne immers plannen hebben om binnen te vallen in Transnistrië, een noordelijk stuk Moldavië dat Russisch gezind is en zich in 1990 los scheurde van Moldavië. 

In Moldavië regaeren ze stomverbaasd op de beschuldigingen van Rusland. De Moldavische president Maia Sandu stuurde enkele uren later al een boodschap de wereld in om te zeggen dat er niets klopt van de claim. Volgens de Moldavische president spelen de Russen een psychologisch spel, waarmee ze de inwoners in de war willen brengen. “We roepen iedereen op om kalm te blijven en te vertrouwen op informatie van officiële en betrouwbare bronnen binnen Moldavië. Als er dreigingen zijn tegen ons land dan zal iedereen daar meteen van op de hoogte worden gebracht.”

De Moldavische president benadrukt dan weer wel dat er dreigingen uit Russische hoek zijn. Er zouden plannen zijn dat Rusland in Moldavië een pro-Russisch regime aan de macht zou willen brengen. The Washington Post meldde bovendien dat Rusland tientallen miljoenen heeft geïnvesteerd in de uitbouw van een groep pro-Russische politieke leiders.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post - NBC - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren