Tagtik

Dochter Nederlands gezin ontsnapt in Spanje: kinderen volledig afgesloten van buitenwereld

Een Nederlandse vrouw van 24 is ontsnapt uit een domein waar ze samen met haar ouders en 18-jarige broer woonde in het Spaanse Arbúcies. De ouders zouden de kinderen jarenlang afgeschermd hebben van de buitenwereld. Ze mochten het huis niet verlaten, hebben nooit met buitenstaanders gepraat en kregen geen onderwijs. 

"De wereld zien"
De 24-jarige dochter vond dat het welletjes was en slaagde erin te ontsnappen. Ze klopte aan bij een naburige boerderij en verklaarde aan de buurman dat dat het eerste gesprek was dat ze ooit met een buitenstaander had. Ze zei dat ze niet meer wilde terugkeren naar huis en dat ze de wereld wilde zien. 

Geïsoleerd bestaan
Het Nederlandse gezin leefde in een boerderij midden in het bos, zonder televisie en internet, zonder socialenetwerksites en praktisch in het donker, met de jaloezieën dicht. De kinderen zouden tevens geen identiteitskaarten hebben. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat alvast in een reactie weten het verhaal uit de media te hebben vernomen, maar geen verzoek tot consulaire bijstand te hebben gekregen. De 58-jarige Nederlandse vader zou volgens het Spaanse La Vanguardia tegen de politie hebben gezegd dat zijn dochter lijdt aan een psychische stoornis. De ouders beweren in een verklaring in de pers dat hun kinderen wel degelijk thuisonderwijs hebben gekregen.

Rechter beslist: gezin mag samenblijven
De ouders werden begin maart gedagvaard en ondervraagd door de Spaanse politie op verdenking van misbruik en langdurig huiselijk geweld. Het Nederlandse echtpaar weigerde echter een verklaring af te leggen. De rechter besloot daarop dat het gezin bij elkaar mag blijven, onder de voorwaarde dat de kinderen meer vrijheid krijgen aangezien de zoon en de dochter meerderjarig zijn en omdat zij geen aangifte willen doen tegen de ouders.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Telegraaf - La Vanguardia/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren