Tagtik

En plots zitten we in de op één na hoogste coronagolf ooit

Uit tests van het rioolwater blijkt dat het we op dit moment in de op één na grootste coronagolf ooit zitten in België.  Met de feestdagen in het verschiet, roepen virologen dan ook op om extra voorzichtig te zijn.

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen leidt voorlopig wel nog niet tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. 

Nu er niet meer uitgebreid getest wordt, is het gehalte aan virusdeeltjes in het afvalwater zowat de beste indicatie om na te gaan of er nog veel besmettingen zijn of niet. En er zitten momenteel bijzonder veel virusdeeltjes in het afvalwater. We zitten op de op één na hoogste piek ooit. Alleen in de tiende golf, in het voorjaar van dit jaar, was het nog meer. Die trend is in heel Europa merkbaar. In Nederland zitten ze zelfs echt op de hoogste piek ooit.

Met de feestdagen in het verschiet, roept viroloog Steven Van Gucht dan ook op om extra voorzichtig te zijn.

Ook heel wat mensen hebben in deze tijd van het jaar last van luchtwegeninfecties. “Als je weet dat er mensen met een kwetsbare gezondheid aan de kersttafel zullen zitten, hou daar dan rekening mee”, zegt Van Gucht in een interview met Het Laatste Nieuws. “Wees voorzichtig. Geef geen kussen, ga geen handen schudden, hou afstand en ga desnoods buiten feesten.”

Ga zeker niet iedereen zitten kussen als je verkouden bent. Sowieso is je laten vaccineren nog altijd de beste voorzorgsmaatregel, benadrukt Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad.

Van Gucht roept op om je gezond verstand te gebruiken. Als je zelf ziek bent en symptomen hebt, kan je beter thuisblijven in plaats van Kerstmis en Nieuwjaar elders te vieren. Wie ziek is, kan zich beter isoleren van de rest, adviseert de viroloog. 

(Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - HLN - VRT NWS/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren