Tagtik

Erdogan: "Frankrijk is een racistisch land dat moslims haat"

Het is een uitspraak die waarschijnlijk voor opschudding zal zorgen en die een bijzondere weerklank zal vinden in de nu al zeer gespannen context van geweld die momenteel in Frankrijk heerst.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak maandag over de rellen die Frankrijk hebben opgeschrikt sinds de dood van Nahel, die door een politieagent werd vermoord.
Volgens Erdogan is Frankrijk een "racistisch land dat moslims haat" en zijn de rellen in Frankrijk het resultaat van "institutioneel racisme" en het "koloniale verleden" van het land.

Nahel (17) werd vorige dinsdag doodgeschoten door een politieagent in twijfelachtige omstandigheden nadat de tiener weigerde de politie te gehoorzamen in Nanterre, een voorstad van Parijs.

Aan het einde van een raad van ministers van zijn land verklaarde de Turkse president dat "islamofobie een van de redenen was voor de recente rellen in heel Frankrijk".
"In landen die bekend staan ​​om hun koloniale verleden, is de racistische cultuur veranderd in institutioneel racisme. Aan de basis van de gebeurtenissen in Frankrijk ligt een sociale structuur die bij deze mentaliteit hoort. De meeste immigranten die veroordeeld zijn om in getto's te leven, die lijden onder systematische onderdrukking, zijn moslims", zei hij.

Tegelijkertijd veroordeelde Erdogan echter ook de plunderingen die plaatsvonden tijdens de rellen: "Het is onmogelijk om recht te doen op straat. Het is echter duidelijk dat de autoriteiten lessen moeten trekken uit deze 'sociale explosie'".

(Skwadra and LM by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren