Tagtik

Evacueerden Fransen ook talibanstrijders uit Afghanistan?

Frankrijk heeft al vele honderden mensen weten te evacueren in Afghanistan sinds de taliban er opnieuw de plak zwaaien. Onder de geëvacueerde Afghanen bevinden zich echter ook talibanstrijders, berichten de Franse media.

De Fransen zouden per ongeluk een talibanstrijder met vier familieleden geëvacueerd hebben uit Afghanistan. Dat nieuws werd bevestigd door binnenlandminister Gerald Darmanin. De vijf Afghanen werden aangehouden in Frankrijk en zijn onderwerp van een diepgaand onderzoek. De aangehouden man en zijn familieleden zouden enkele dagen na de verovering van de hoofdstad door de Taliban zijn gezien met wapens in de straten van Kaboel. De man zou zijn lidmaatschap van de Taliban al hebben erkend en aangegeven een functie te hebben gehad als verantwoordelijke van een Taliban-controlepost in Kaboel.

De talibanstrijder heeft zich vermengd met de vluchtelingen die werden verwelkomd door de Franse ambassade en zou vervolgens hebben geprofiteerd van de chaos op het vliegveld in Kaboel en slaagde er in aan boord van een Frans vliegtuig te stappen. “Het waren noodevacuaties. Dan is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om de identiteit van mensen te controleren,” citeert de Franse krant Le Monde een bron bij de politie. Eenmaal op de militaire basis bij Abu Dhabi, die dienst doet als ontvangstpunt tussen Kaboel en Parijs, konden de Franse inlichtingendiensten hem echter met succes onderscheppen. Vandaar werden ze alle vijf overgebracht naar Frankrijk en van hun vrijheid beroofd. Zij worden ervan verdacht ‘banden te onderhouden met een organisatie die een islamitische staat wil oprichten met terroristische middelen’.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren